Textová verzia
Grafická verzia

Konferencia ku Výzve IROP pre klientov sociálnych služieb: Od inštitúcií ku komunite

Vo štvrtok 22. júna 2017 sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca zišli zástupcovia riadiaceho (Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR) a sprostredkovateľského orgánu (Hlavné mesto SR Bratislava) pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP), starostovia jednotlivých bratislavských mestských častí, poskytovatelia sociálnych služieb na území Bratislavy, ako aj zástupcovia organizácií tretieho sektora na konferencii „Od inštitúcií ku komunite“, ktorá sa vzťahovala najmä na uverejnenú Výzvu IROP na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok – deinštitucionalizácia existujúcich zariadení sociálnych služieb. Klienti sociálnych zariadení budú mať na základe nej možnosť získať nenávratný finančný príspevok pri prechode z inštitucionálnej formy na viac osobnú ‒ komunitnú. Z fondov EÚ je na tento účel vyčlenených takmer 68 miliónov eur.

Prvá časť konferencie „Od inštitúcií ku komunite“ sa zameriavala na aktuálny stav IROP, ktorý je realizovaný v podmienkach mesta Bratislava, pokiaľ ide o pomoc obciam a mestským častiam pri príprave projektov, tvorbu a aktualizáciu riadiacej dokumentácie, výber projektov v rámci udržateľného mestského rozvoja a pod.

„Prostredníctvom SORO pomáhame mestským častiam aj obciam pri príprave projektov financovaných z fondov EÚ na mestskom území. Cez Integrovaný regionálny operačný program chce mesto ako sprostredkovateľský orgán riadiaceho orgánu, ktorým je ministerstvo pôdohospodárstva, pokračovať v rozvoji nielen mesta a mestských častí, ale aj ostatných obcí, ktoré spadajú do nášho územia,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Druhá časť konferencie sa týkala samotnej Výzvy IROP pre klientov sociálnych služieb, ktorí majú možnosť presunúť klientov z veľkých neosobných centier do malých komunitných centier rodinného typu, a tak na celom Slovensku zvyšovať kvalitu týchto poskytovaných služieb s cieľom budovať tzv. „deinštitucionalizované“ komunitné centrá a tak prispieť ku zlepšeniu kvality života ľudí v týchto zariadeniach. Týka sa to zariadení sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Výzva je otvorená do vyčerpania alokácie so zohľadnením územného prerozdelenia, uzavretie 1. hodnotiaceho kola je 25. 8. 2017 a uzavretie 2. hodnotiaceho kola 24. 11. 2017. Oprávnenými aktivitami sú rekonštrukcia, rozširovanie a modernizácia vhodných stavebných objektov, zriaďovanie a výstavba nových stavebných objektov, investovanie do materiálno-technického vybavenia zariadení a opatrenia na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. Výzvu pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok je zverejnená na webovej stránke Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaceho orgánu pre IROP: http://www.mpsr.sk/index.php?navID=1124&navID2=1124&sID=67&id=11593, ako aj na webovej stránke oddelenia SO (hlavného mesta SR Bratislavy) pre IROP: http://www.iropba.sk.

Kategórie: Mesto Bratislava

Prejsť na panel nástrojov